Madáretetőt kreatívan 1. rész: olcsó segítség kertünk szárnyas barátainak

tincan1.jpgKözeledik a tél, egyre hidegebbek az éjszakák, fogynak a rovarok és a fagyott földből nehézkes már kibányászni a gilisztákat – itt az ideje, hogy kertünket házi készítésű madáretetőkkel dobjuk fel! Higgyük el, a természet is meghálálja majd ezt a fajta gondoskodást az apró szárnyasokról, ráadásul a csemeték garantáltan örömüket lelik majd mind az elkészítésben, mind a falatozó madárrajokban.

Lehet romantikus vagy éppen hétköznapi, karakteres vagy egyszerű, vidám színekben pompázó vagy éppen természetközeli – elsősorban a mi szemünket gyönyörködteti, a madarak pusztán a benne rejlő finomságokra koncentrálnak.

Üres konzervdoboz? Ne dobjuk el!

tincan2.jpgA konzervdoboz hulladékként minden háztartásban jelen van, legyen szó egy paradicsomos hal konzervdobozáról vagy éppen csemegekukoricáról. Ez egy egyszerű megoldás, mely minimális kreativitást kíván, azonban a csemeték garantáltan élvezni fogják elkészítését, ráadásul a színes dobozok garantáltan feldobják majd a kert látképét.

Első lépésként ellenőrizzük, hogy a konzervdobozok szája nem éles-e, amennyiben az, reszelővel tompítsuk az éleket, hogy se saját magunkat, de a madarakat ne vágjuk meg vele. Ezt követően válasszuk ki a számunkra ideális színt és festékszóróval vigyük fel a doboz teljes felületére. Más színű festékkel elhelyezhetünk rajta mintákat, megfesthetjük őket akár katicának, vagy ami éppen szimpatikus.

tincan3.jpgFaáru boltokban párszáz forintért kaphatóak többméteres henger alakú rudak, egy ilyen számos madáretetőhöz elegendő. Vágjunk belőle akkora darabokat, hogy végigérjen a konzervdobozon, illetve 8-10 centire ki is lógjon belőle – ezen fognak tudni megkapaszkodni a kis szárnyasok. Ezeket is bátran festhetjük, majd mikor tökéletesen megszáradtak az elemek,rögzítsük erős ragasztóval a rudat a konzervdoboz teljes hosszában.

A fellógatáshoz választhatunk egyszerű spárgát éppúgy, mint mintás szalagot, ami igazán fontos, hogy ezt is rögzítsük kívülről a dobozhoz, ragasztóval. Ha ez is megvan, tegyük jól szellőző, nedvességtől mentes helyre a dobozokat, és várjuk ki a teljes kötési- és száradási időt. Ha ez megvan, nincs más dolgunk, mint megtölteni madáreleséggel a dobozt és fellógatni egy számunkra kedves helyre! Az illusztrációkon számos kreatív ötlet látható, de a gyerekek nagy örömmel valósítják majd meg saját elképzelésüket és mi magunk is nyugodtan ötletelhetünk.

Fát a fához?

pálcika1.jpgTermészetesen számos olyan egyéb hulladékot találhatunk háztartásunkban, melynek újrahasznosításával szép és mutatós madáretetőt kreálhatunk. Ezek egyike a jégkrémes pálcika! Nincs szükségünk másra, mint egy nagy marék jégrémes pálcikára, némi spárgára és egy kis ragasztóra. A képen látható madáretető elkészítése nagyon egyszerű és a gyermekek számára is teljesen veszélytelen, a végeredmény mégis mutatós, a madarak pedig egyenesen imádni fogják a természetes alapanyagokat!

Kólásüveg újrahasznosítva!

soda bottle01.jpgSzintén egyszerű, ám annál mutatósabb változat ez, melyhez egy megtisztított kólásüveg és két fakanál szükséges mindössze. Első lépésként vágjunk egy apró lyukat az üveg egyik oldalára. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a fakanál nyele nem csúszik át rajta, megszorul benne. A flakon túloldalán, pontosan egyvonalban az első lyukkal, vágjunk egy akkora rést, melynek aljára a fakanál feje kényelmesen felfekszik.

Néhány centivel lejjebb, az előző fakanálra merőlegesen ismételjük ezt meg. Helyezzük el a fakanalakat a számukra vágott lyukakban, töltsük fel a madáretetőt, zárjuk rá a kupakot és már fel is lógathatjuk a kertben. A rögzítéshez szükséges spárgát vagy drótot átfúrhatjuk a kupakon is, de egy kis ragasztó segítségével stabilan rögzíthetjük a flakon nyakán.

 

 

Képek forrása: Holicoffe, Plum Adorable, Here comes the sun